Veckans matsedel!

Här kommer denna veckas matsedel med många recept jag ser fram emot att göra! Hoppas jag lyckats bättre med att skriva recepten i sin helhet utan att glömma något denna gång ;)

Söndag:

  

Laxgryta


Ingredienser

4 port

600 gr Laxfilé

200 gr skalade räkor

1 röd paprika

100 gr sockerärtor

2 morötter

2.3 dl grädde/mjölk

2 dl vatten

2 msk koncentrerad hummerfond

Salt

Peppar

Gräslök


Gör så här

Skala morötterna och skär till tunna stavar. Kärna ur och hacka paprikan, skär därefter sockerärtorna i mindre bitar.Lägg morötterna, paprikan och sockerärtorna i en gryta, häll därefter på grädden/mjölken, vattnet och fonden. Skär laxen i kuber och låt koka ca: 5 minuter i grytan tills den är genomkokt. Häll sist i räkorna och låt dem bli varma, smaka av med salt och peppar. Ät med ris och njut.


Måndag:

Apelsin Kyckling

Ingredienser

2 kycklingfileér

3 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

2 apelsiner

4 msk grädde/mjölk

1-2 msk idealmjöl

citronpeppar


Gör så här

Koka upp vattnet med buljongtärningen i en stekpanna med lock. Lägg i kycklingfiléerna och låt sjuda ca 10-15 minuter. Tillsätt grädde och smaksätt med apelsinsaft. Smaka av med citronpeppar. Blanda i idealmjöl och låt koka 1 minut. Servera med kokt ris, apelsinklyftor, och en sallad..

  

Tisdag:

Wallenbergare

Ingredienser

  

400 gr  kalvfärs
1 ½ tsk salt
4 äggulor
2 krm vitpeppar
2 dl vispgrädde
1 dl ströbröd
smör  till stekning


Gör så här

Blanda den kylskåpskalla färsen väl med salt, peppar och äggulor för hand eller i matberedare, men inte alltför länge. Färsen måste hållas så kall som möjligt. När den är jämn och lite seg i konsistensen, är det dags att blanda i grädden, lite i taget. Men arbeta inte färsen så mycket att den skär sig.
Forma nu färsen till fyra, fem stora biffar och vänd dem i ströbröd. Stek biffarna på svag värme i smör tills de är genomstekta.
Servera dem nystekta och varma med potatismos, små ärter och rårörda lingon


Onsdag:

Haiti gryta

Ingredienser

500 g benfritt griskött av t . ex . skinka eller bog
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 paprikor , gärna olika färger
1 liten burk ananas i juice , ca 200 g
2 msk soja
2 dl buljong , t . ex . köttbuljong av tärning
3 msk vinäger
1 msk tomatpuré
1 tsk mald ingefära
1 krm svartpeppar
1 tsk salt


Gör så här

Skär köttet i strimlor. Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöken. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Låt ananasen rinna av men spara juicen. Koka upp soja, buljong, vinäger, ananasjuice, tomatpuré och kryddor i en kastrull. Lägg i kött, lök och vitlök. Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Lägg i paprikan och låt grytan koka några minuter till. Smaksätt med salt och mer kryddor om det behövs. Skär ananasen i bitar och lägg dem i grytan. Servera gärna med kokt ris.


Torsdag:

Laxgratäng

Ingredienser

500 g kokt lax
2 vitlöksklyftor
8 potatisar
2 - 3 kvistar dill
4 dl mellanmjölk
2 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
½ tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
1 nypa riven muskot
1 msk smör eller margarin + matfett till formen


Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast gratängform med matfett. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint och strö dem på botten av formen. Skala och skiva potatisen. Lägg ett jämnt lager potatis i botten på formen. Smula 1/3 av laxen ovanpå det understa lagret av potatis. Fortsätt att lägga lager av potatis och lax. Avsluta med potatis.
Ta dillen från kvistarna och hacka den grovt. Blanda mjölk, grädde, senap, dill, salt, peppar och muskot. Blanda väl och häll blandningen över gratängen. Ställ gratängformen på spisplattan. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
Ställ in gratängen i ugnen och baka 30-40 minuter tills potatisen är mjuk och gyllene. Lägg aluminiumfolie över gratängformen och baka ytterligare 10 minuter. Servera genast.


Kommentarer
Postat av: Emma Wellsfält

Glömde skriva i laxgratängen att byta ut matgrädden mot grädde/mjölk för att undvika E-ämnen =)

2009-01-23 @ 17:27:52
URL: http://sundagummorna.blogg.se/
Postat av: Emma

Ohhh så gott =) Längtar efter att testa allt...

2009-01-23 @ 18:54:30
URL: http://http.//pojkarnasmamma.blogg.se
Postat av: Marica Rödebäck ~~

Ingen uppdatering om hur maten vart denna veckan.. ? Hmm... Nu vill vi se uppdatering, tjejer =)

2009-01-30 @ 12:52:33
URL: http://rodeback.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0