Veckans matsedel!
Söndag:
Laxgryta
Ingredienser
4 port
600 gr Laxfilé
200 gr skalade räkor
1 röd paprika
100 gr sockerärtor
2 morötter
2.3 dl grädde/mjölk
2 dl vatten
2 msk koncentrerad hummerfond
Salt
Peppar
Gräslök
Gör så här
Skala morötterna och skär till tunna stavar. Kärna ur och hacka paprikan, skär därefter sockerärtorna i mindre bitar.Lägg morötterna, paprikan och sockerärtorna i en gryta, häll därefter på grädden/mjölken, vattnet och fonden. Skär laxen i kuber och låt koka ca: 5 minuter i grytan tills den är genomkokt. Häll sist i räkorna och låt dem bli varma, smaka av med salt och peppar. Ät med ris och njut.
Måndag:
Apelsin Kyckling
Ingredienser
2 kycklingfileér
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 apelsiner
4 msk grädde/mjölk
1-2 msk idealmjöl
citronpeppar
Gör så här
Koka upp vattnet med buljongtärningen i en stekpanna med lock. Lägg i kycklingfiléerna och låt sjuda ca 10-15 minuter. Tillsätt grädde och smaksätt med apelsinsaft. Smaka av med citronpeppar. Blanda i idealmjöl och låt koka 1 minut. Servera med kokt ris, apelsinklyftor, och en sallad..
Tisdag:
Wallenbergare
Ingredienser
400 gr kalvfärs
1 ½ tsk salt
4 äggulor
2 krm vitpeppar
2 dl vispgrädde
1 dl ströbröd
smör till stekning
Gör så här
Blanda den kylskåpskalla färsen väl med salt, peppar och äggulor för hand eller i matberedare, men inte alltför länge. Färsen måste hållas så kall som möjligt. När den är jämn och lite seg i konsistensen, är det dags att blanda i grädden, lite i taget. Men arbeta inte färsen så mycket att den skär sig.
Forma nu färsen till fyra, fem stora biffar och vänd dem i ströbröd. Stek biffarna på svag värme i smör tills de är genomstekta.
Servera dem nystekta och varma med potatismos, små ärter och rårörda lingon
Onsdag:
Haiti gryta
Ingredienser
500 g benfritt griskött av t . ex . skinka eller bog
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 paprikor , gärna olika färger
1 liten burk ananas i juice , ca 200 g
2 msk soja
2 dl buljong , t . ex . köttbuljong av tärning
3 msk vinäger
1 msk tomatpuré
1 tsk mald ingefära
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
Gör så här
Skär köttet i strimlor. Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöken. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Låt ananasen rinna av men spara juicen. Koka upp soja, buljong, vinäger, ananasjuice, tomatpuré och kryddor i en kastrull. Lägg i kött, lök och vitlök. Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Lägg i paprikan och låt grytan koka några minuter till. Smaksätt med salt och mer kryddor om det behövs. Skär ananasen i bitar och lägg dem i grytan. Servera gärna med kokt ris.
Torsdag:
Laxgratäng
Ingredienser
500 g kokt lax
2 vitlöksklyftor
8 potatisar
2 - 3 kvistar dill
4 dl mellanmjölk
2 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
½ tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
1 nypa riven muskot
1 msk smör eller margarin + matfett till formen
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast gratängform med matfett. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint och strö dem på botten av formen. Skala och skiva potatisen. Lägg ett jämnt lager potatis i botten på formen. Smula 1/3 av laxen ovanpå det understa lagret av potatis. Fortsätt att lägga lager av potatis och lax. Avsluta med potatis.
Ta dillen från kvistarna och hacka den grovt. Blanda mjölk, grädde, senap, dill, salt, peppar och muskot. Blanda väl och häll blandningen över gratängen. Ställ gratängformen på spisplattan. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
Ställ in gratängen i ugnen och baka 30-40 minuter tills potatisen är mjuk och gyllene. Lägg aluminiumfolie över gratängformen och baka ytterligare 10 minuter. Servera genast.
Glömde skriva i laxgratängen att byta ut matgrädden mot grädde/mjölk för att undvika E-ämnen =)
Ohhh så gott =) Längtar efter att testa allt...
Ingen uppdatering om hur maten vart denna veckan.. ? Hmm... Nu vill vi se uppdatering, tjejer =)