Matsedeln!

Hej allihopa!

Jag ber om ursäkt med förseningen, huvudet har inte riktigt hängt med som jag hade tänkt och sedan var vi iväg hela helgen så det har varit fullt ös!

Skriver in hela veckan och ni kan om ni vill byta söndagen mot måndagen då måndagens laxgryta är en favorit i repris! =)

  

  

Söndag:

  

Kyckling-Couscous m. sweet chili


Ingredienser

4 port

4 dl couscous
4 dl hönsbuljong
4 kycklingfiléer, ca 500 g
1-2 purjolökar
2 vitlöksklyftor
smör
2 dl apelsinjuice
3/4 dl sweet chilisås
1 hönsbuljongtärning
1 tsk japansk soja
2 dl matyoghurt
salt

Gör så här

Koka upp buljong och rör i couscous. Lägg på locket och ställ kastrullen åt sidan ca 6 min. Skär kyckling i tärningar och purjolök i strimlor. Skala och hacka vitlök. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna. Fräs vitlök och purjolök. Tillsätt juice, sweet chilisås, buljongtärning, soja och kyckling. Låt koka några minuter. Ta pannan från värmen och rör i hälften av yoghurten. Smaksätt med salt. Rör couscousen fluffig. Servera med kycklingen och resten av yoghurten.


Måndag:

Laxgryta


Ingredienser

4 port

600 gr Laxfilé

200 gr skalade räkor

1 röd paprika

100 gr sockerärtor

2 morötter

2.3 dl grädde/mjölk

2 dl vatten

2 msk koncentrerad hummerfond

Salt

Peppar

Gräslök

Gör så här

Skala morötterna och skär till tunna stavar. Kärna ur och hacka paprikan, skär därefter sockerärtorna i mindre bitar.Lägg morötterna, paprikan och sockerärtorna i en gryta, häll därefter på grädden/mjölken, vattnet och fonden. Skär laxen i kuber och låt koka ca: 5 minuter i grytan tills den är genomkokt. Häll sist i räkorna och låt dem bli varma, smaka av med salt och peppar. Ät med ris och njut.

  

Tisdag:

Svampsoppa m. bacon


Ingredienser

2 port

1/2 pkt tärnat bacon à 140 g
5 dl Kelda soppa Chunky Mushroom
2 msk hackad persilja

Gör så här

Stek baconet knaprigt i varm panna. Låt det rinna av på hushållspapper. Värm soppan under omrörning. Häll upp i soppskålar och strö över bacon och persilja. Servera med bröd.


Onsdag:

Snabbomelett m. laxkräm


Ingredienser

1 port

2 ägg
1 msk vatten
1/2 krm salt
1 tsk smör-&rapsolja
Laxkräm:
1 liten skiva kallrökt lax, 15 g
5 basilikablad
1/2 dl Kesella lätt
ev salt
1 skiva bröd

Gör så här

Vispa samman ägg, vatten och salt. Stek i smör-&rapsolja i en liten teflonpanna. Låt omeletten vara lite krämig i mitten. Strimla lax och basilikablad fint och blanda med Kesella. Smaka av med salt. Klicka laxkrämen på omeletten. Vik ihop och servera på bröd tillsammans med sallad.


Torsdag:

Chicken á la King


Ingredienser

4 port

4 kycklingfiléer, ca 500 g
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
smör
1 stor röd paprika
200 g färska champinjoner
2 msk vetemjöl
3 dl hönsbuljong
1 äggula
1 dl Kelda mellangrädde

Gör så här

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Krydda med salt och peppar. Stek dem i smör i en stekpanna. Kärna ur och strimla paprikan. Dela svamparna om de är stora. Bryn paprika och svamp i smör i en gryta. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt buljongen under omrörning. Låt koka ca 3 min. Tillsätt kycklingköttet. Rör ihop äggula och grädde och rör ner det i grytan. Värm under omrörning. Tag bort grytan från plattan när första bubblan syns. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris och sockerärter.

Tips: Kycklingfiléerna kan bytas mot skinn- och benfri grillad kyckling.


LCHF

För att helt enkelt känna mig ännu sundare (och ev. få fart på lite viktminskning)har jag nu kompleterat min hälsosamma livsstil med LCHF-kost. Har ju testat detta tidigare och vet att det funkar. Sen i måndags har jag ätit denna kost och hållt nere på kolhydrater. Finns det någon mer som äter kosten så får ni gärna ge tips =). Kommer givetvis fortsätta med recepten här då det mesta passar för denna kosten. Bara att plocka bort kolhydraterna och tillsätta fett ;-).
//Emma Larsson

RSS 2.0