Matsedel för v 6!
Söndag:
Tacopaj
4 portioner
2dl | vetemjöl | |
100 gram | smör | |
1,6 dl | vatten | |
400 gram | nötfärs | |
margarin | ||
1 påse | Taco krydda (gärna Ekologisk) | |
1,5 msk | Jalapenos | |
2 dl | Crème Fraiche Paprika & Chili | |
3 st | tomat(er) | |
150 gram | cheddarost |
1. Pajdeg:
Sätt ugnen på 225°C. Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten (2 msk per 4 port.) och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila kallt en stund. Tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda pajskalet ca 10 min.
2. Fyllning:
Bryn köttfärsen i lite margarin. Tillsätt kryddmix och resten av vattnet. Rör om. Låt sjuda på svag värme 10-15 min eller tills vattnet kokat in. Rör om då och då. Tillsätt jalapeños.
3. Lägg köttfärsfyllningen i pajskalet och bred över crème fraîche. Riv osten och skiva tomaterna. Fördela tomatskivorna ovanpå och strö till sist över osten.
4. Grädda pajen 10-15 min eller tills osten smält och fått fin färg.
Måndag:
Kycklingsallad med currydressing
4 portioner
2 dl | ris, kokt | |
2 st | tomat(er) | |
blandad sallad | ||
0,5 st | gurka, i tärningar | |
1,5 dl | majskorn, frysta | |
0,5 dl | purjolök(ar), i strimlor | |
1 st | röd paprika, i tärningar | |
bladpersilja, till garnering | ||
350 gram | grillad kyckling, utan skinn | |
Currydressing | ||
1 tsk | curry | |
3 msk | fettfri majonnäs | |
3 msk | gräddfil | |
salt och peppar |
1. Blanda samman alla ingredienserna till currydressingen i en skål.
2. Tag bort skinnet och tärna den grillade kycklingen. Blanda sedan ihop kycklingen med de övriga ingredienser i en salladsskål.
3. Vänd ner dressingen i salladen försiktigt eller servera den separat.
Tisdag
Fläskfilé i vitlökssås (Ibland behövs lyx även en tisdag =))
6 Portioner
2 st | fläskfilé(er) | |
4 paket | färskost | |
2 st | vitlöksklyfta(or) | |
2 dl | grädd/ mjölk , Ev mer för lösare konsistens | |
1 kg | pasta | |
6 stänk | soja | |
2 tärning(ar) | grönsaksbuljongtärningar | |
salt och peppar, |
Rensa och skär fläskfilén i avlånga bitar (stavar)
Pressa vitlöksklyftan och bryn i olja, tillsätt fläskfilé bitarna och salt & peppar.
Klicka i osten i pannan, häll i grädden och rör om tills osten smälter.
Lägg i buljong tärningen och 2-3 stänk soja, rör om.
Låt det koka en stund, 5-10 min, tillsätt mer soja efter smak och eventuellt mer grädde om såsen är för tjock.
Koka den färska pastan.
Servera med en härlig sallad!!!
Onsdag:
Kalles Fiskgryta
4 portioner
500 g Torskfilé
2 dl Crème fraiche
1 dl Mjölk
1/2 Fiskbuljongtärning
4 msk Kaviar från tub
Ägg
Purjolök
Potatis
Koka potatis. Skär torskfiléerna i bitar. Vispa ihop crème fraiche med mjölken, fiskbuljongtärningen och kaviarn från tub i en låg vid panna. Låt koka upp och lägg i fisken. Låt allt sjuda 4-5 min. Servera med kokt hackat ägg och strimlad purjolök.
Torsdag:
Kycklinggryta
4 portioner
Koka ris för 4 personer samtidigt som du -
Skär kyckling i tuggstora bitar och bryn, lägg åt sidan. Fräs grovt skivad purjo. Lägg ner grovt skurna morotsbitar och häll på vatten och buljongtärning.
Låt småkoka några minuter. Skär de sköljda kastanjerna i skivor, lägg i grytan.Tillsätt majs, kyckling och finhackad pepparfrukt..Låt koka i cirka 10 minuter. Häll i grädde eller mjölk. Mot slutet lägger du i paprikan skivad i bitar.
Låt till slut även nötter eller mandel ligga med och bli varma, helst inte koka. Späd med vatten vid behov, salta och peppra efter behag.
Servera med ris vid sidan om eller rör ner i grytan - då behövs mer vatten. Mjukt bröd och ost till.
Detta var tänkt som denna veckas mat. Hoppas att ni ska orka läsa igenom recepten trots att jag har lite problem med storleken på texten då jag klippt och klistrat. Denna vecka är det helt nya recept för mig oxå, så det ska bli spännande att prova =)
Till Emma W
Haha. Nej inte jag heller. Emma kommer få höra detta måååånga ggr.. Haha. Fick du inbjudan på facebook? Jag mailade dig om tupperware-party där nämligen.